Историјат удружења (УЗР) Ниш Досадашњи председници удружења Руководство удружења Делегати скупштине Управни одбор Надзорни одбор Етички одбор Организациони одбор Суд части Научно стручни одбор Подружнице Председници друштва у УЗР Ниш Председници секција у УЗР Ниш
Вести Програм едукација Како постати члан Важни документи

12. маја 1820. године у Фиренци, (Италија) рођена је енглеска медицинска сестра Флоренс Најтингејл (Florence Nightingale), ћерка богатог велепоседника Вилијама Најтингејла.

Флоренс Најтингејл, је утемељивач професије медицинских сестара, чији се рођендан обележава као међународни Дан медицинских сестара.

У Кримском рату половином 19. века организовала је болнице при британском експедиционом корпусу и знатно је реформисала санитетску службу и негу рањеника и болесника. Захваљујући томе, смртност у британским пољским болницама смањена је са 40 одсто на два одсто.

1856. године враћа се у Енглеску, као национални херoj.

Отворила је прву школу за медицинске сестре, а њене ученице су после Првог светског рата - у којем су лечиле српске војнике - помогле оснивање такве школе у Београду, из које је прва генерација медицинских сестара изашла 1924.

Умрла је у Лондону, 13. августа 1910. године.Подружнице